עו"ד אודרי שמש רביע בעלת ניסיון רב בהגשת בקשות למינוי אפוטרופוס זמני ו/או קבוע לגוף ו/או רכוש לרבות בהכנת פרטה וסל מחיה ודו"ח עדכון תקופתי על ידי האפוטרופוס
עו"ד אודרי שמש רביע מתמחה בסיוע בהגשת והכנת פרטה ו/או סל מחיה ו/או דו"ח עדכון תקופתי על ידי אפוטרופוס בכל רחבי הארץ, תוך מתן ייעוץ מקצועי ומשפטי מקיף לרבות ייצוג בבתי המשפט ומול האפוטרופוס הכללי.
להצעת מחיר לסיוע משפטי בהכנת פרטה וסל מחיה ו/או כל מסמך אחר בכל רחבי הארץ שלחו לנו הודעה בווטסאפ או התקשרו לנייד 050-8684663 ותקבלו הצעת מחיר אטרקטיבית והוגנת בתוך מספר דקות! להודעת ווטסאפ לחץ על הלינק הבא:
אתם מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה ואני אשמח לענות לכם וללוות אתכם במקצועיות, באדיבות ובמהירות.
[מומלץ] סיוע בהגשת פרטה וסל מחיה
ישנם שלושה סוגי אפוטרופסות עיקריים:
אפוטרופוס לענייני גוף- כאשר מטופל זקוק לטיפול רפואי והוא אינו מסוגל לדאוג לענייניו, יש צורך במינוי אפוטרופוס שייתן את הסכמתו לטיפול המוצע.
אפוטרופוס לענייני רכוש-
כל המהות של מינוי אפוטרופוס לרכושו של אדם הינה לדאוג לזכויותיו הכלכליות ,לרכושו ולרווחתו של החסוי. תפקידו של האפוטרופוס במקרה שכזה הינו לדאוג לכל עניינו הכלכליים והרכושיים של אותו אדם. עניינים כגון- ניהול חשבון הבנק של אותו אדם, השקעת כספים, תשלם חשבונותיו של האדם לו מונה אפוטרופוס, פיקוח על קבלת הזכויות המגיעות לחסוי מגופים שונים כגון – קצבאות מהמוסד לביטוח לאומי, קרנות פנסיה וחברות ביטוח, ניהול נכסיו של החסוי לרבות מכירתם או השכרת והשבחתם ועוד.
אפוטרופוס לעניינים אישיים- לקבוע ולהחליט בכל העניינים האישיים של האדם לו נתבקש למנות אפוטרופוס, כגון : ענייני דיור וכו .
אחת מהחובות העיקריות של האפוטרופוס לרכוש הינה להגיש פרטה לאפוטרופוס הכללי, כפי שיפורט להלן:
מה זה פרטה?
זהו הדיווח הראשוני שעל האפוטרופוס לרכוש לדווח לאפוטרופוס הכללי הפועל מטעם משרד המשפטים. הלכה למעשה, זו הצהרת הון ראשונית אודות נכסיו של האדם (החסוי) שבאפוטרופסות, נכון ליום מינויו של האפוטרופוס, והוא מכונה "פרטה". פרטת החסוי צריכה לכלול את כל נכסיו הידועים לאפוטרופוס, חובות וזכויות החסוי.
הליך הגשת הפרטה מורכב משני שלבים:
-
איתור ורישום כלל נכסיו, הכנסותיו וחובותיו של האדם שבאפוטרופסות (להלן – האדם).
-
הודעה על מינוי האפוטרופוס לגופים ולמוסדות שונים ורישום הערות במרשמים רשמיים.
מהי המטרה של הגשת הפרטה?
מטרת פרטת החסוי ליתן תמונה כללית של מצבו הכלכלי של החסוי והיא נועדה למנוע הברחת נכסים ולשמש כמנגנון פיקוח.
על מגיש הפרטה להיות בעל מינוי כאפוטרופוס לכלל ענייניו של האדם או לעניינים רכושיים, ולפיכך, אפוטרופוס לעניינים אישיים בלבד אינו חייב להגיש פרטה.
תוך כמה זמן צריך להגיש את הפרטה?
סעיף 51 לחוק הכשרות והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 קובע כדלקמן:
"האפוטרופוס חייב להגיש לאפוטרופוס הכללי, תוך שלושים ימים מיום מינויו, פרטה של נכסי האדם שהוא אפוטרופסו, כולל חובותיו, זולת אם פטר אותו האפוטרופוס הכללי בהתאם לנהלים שקבע מחובה זו או קבע מועד אחר להגשת הפרטה".
בפועל, האפוטרופוס הכללי דורש מהאפוטרופוס להגיש את הפרטה לא יאוחר מ-60 יום מהיום שבו ניתן צו המינוי על ידי בית המשפט.
להלן דוגמא לטופס "פרטה" (תצהיר פרטת נכסי אדם שמונה לו אפוטרופוס) מעודכן לשנת 2021:
https://www.gov.il/BlobFolder/service/first_report_legal_guardian/he/partahasuy1.pdf
סל מחייה
יחד עם הפרטה, על האפוטרופוס להגיש לאפוטרופוס הכללי "סל מחיה".
מהו סל מחיה?
סל מחיה הוא פירוט ההכנסות החודשיות של האדם אל מול הוצאותיו החודשיות הממוצעות, ונועד לסייע בקביעת התקציב הדרוש לצרכיו של האדם שמונה לו אפוטרופוס.
מומלץ לשמור אסמכתאות וקבלות של כל ההוצאות שהוצאו בקשר עם האפוטרופסות, גם אם לא נדרש להגישן, שכן האפוטרופוס הכללי עשוי לדרוש אותן בשלבים שונים.
את טופס סל המחיה יש לשלוח לאישור המחוז המטפל בתיק האפוטרופסות, כאשר סל המחיה שיאושר ישמש לצורכי פיקוח ויוכל לשמש את האפוטרופוס מול הבנק לשם קביעת מסגרת ההוצאות החודשית בחשבון.
כל כמה זמן צריך האפוטרופוס הממונה לרכוש להגיש את הדו"ח השנתי התקופתי?
כאמור, עם תחילת האפוטרופסות יש להגיש פרטה וסל מחיה, לאחר מכן חייב האפוטרופוס להגיש לאפוטרופוס הכללי דו"ח כספי תקופתי, לפחות אחת לשנה באופן עליו הורה האפוטרופוס הכללי.
אלו מסמכים על האפוטרופוס לרכוש לצרף לדו"ח הכספי השנתי?
רשימת המסמכים שיש לצרף לדו"ח השנתי(רשימה חלקית):
-
צו מינוי אפוטרופוס.
-
אישור תשלום אגרת האפוטרופוס לתקופה הנידונה.
-
רישום הכנסות החסוי במהלך שנת המס ואישור על הכנסות אלו, כגון אישורי יתרות ודפי תנועות של כל חשבונות הבנקים כולל מט"ח/עו"ש/מטבע חוץ/פקדון/חסכון, הכנסות מהמוסד לביטוח לאומי, הכנסות מהשכרת דירת החסוי ועוד.
-
אסמכתאות בגין הוצאות החסוי כאשר הן ממוינות ע"פ סוג הוצאה.
-
אישורים בגין הכנסות החסוי מכל המקורות:
-
אישורים שנתיים בגין קצבאות, פנסיה, רנטה וכד'.
-
דו"ח רווח והפסד לעסק.
-
חוזים וקבלות בגין השכרת או מכירת נכס, תשלום מזונות.
-
אישור על ניכוי מס במקור מריבית/דיבידנד/ ניירות ערך.
-
אחר- על פי אופי ההכנסה וההוצאה.
על האפוטרופוס לרכוש לשמור את המסמכים והאסמכתאות במשך שמונה שנים:
מחובתו של האפוטרופוס הממונה לשמור לבדיקת האפוטרופוס הכללי את כל המסמכים והאסמכתאות
במשך תקופה של 8 שנים לפחות.
אחריות האפוטרופוס בהתאם לחוק:
סעיף 57 לחוק הכשרות והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 קובע כדלקמן:
"האפוטרופוס אחראי לנזק שגרם לאדם שהוא אפוטרופסו או לרכושו. בית המשפט רשאי לפטרו מאחריותו, כולה או מקצתה, אם פעל בתום לב ונתכוון לטובת אותו אדם. האפוטרופוס אינו נושא באחריות אם פעל בתום לב לפי הוראות בית המשפט או קיבל אישורו, אם מראש ואם למפרע".
זאת ועוד, בהתאם לסעיף 58 לחוק, בית המשפט רשאי, לפני מינויו של אפוטרופוס או אחרי כן, לדרוש שהאפוטרופוס ישעבד נכסים או ימציא ערבות להבטחת מילוי תפקידו וחובותיו, ורשאי בית המשפט, בכל עת, לדרוש ערובה נוספת או לשחרר ערובה שניתנה, כולה או מקצתה.
שכר האפוטרופוס
בית המשפט רשאי לקבוע לאפוטרופוס שכר אם ראה טעם לכך בנסיבות הענין. שכר האפוטרופוס שנקבע על ידי בית המשפט חל על האדם שמונה לו אפוטרופוס ורשאי האפוטרופוס לקבלו מנכסי אותו אדם.
התפטרות האפוטרופוס
האפוטרופוס רשאי, על ידי הודעה בכתב לבית המשפט, להתפטר מתפקידו. ההתפטרות אינה תופסת אלא אם בא עליה אישור בית המשפט ומן היום שנקבע לכך באישור.
לסיכום:
אם כן, תפקיד האפוטרופוס הממונה לרכוש חובה בתוכו אחריות רבה הן מבחינה משפטית והן מבחינה נפשית רגשית. עו"ד אודרי שמש רביע נכונה לסייע לאפוטרופוסים הממונים בכל שלב ושלב, וזאת באדיבות ובמקצועיות לאורך כל ההליך.
להצעת מחיר לסיוע משפטי בהכנת פרטה וסל מחיה ו/או כל מסמך אחר בכל רחבי הארץ שלחו לנו הודעה בווטסאפ או התקשרו לנייד 050-8684663 ותקבלו הצעת מחיר אטרקטיבית והוגנת בתוך מספר דקות! להודעת ווטסאפ לחץ על הלינק הבא:
כל הזכויות שמורות לעו"ד אודרי שמש רביע (מחברת וכותבת המאמר). אין להעתיק או לשכפל את המאמר או חלקים ממנו, ללא אישור מפורש ממנה האמור במאמר זה אינו מהווה כתחליף לקבלת ייעוץ משפטי של עורך דין ו/או בעל מקצוע רלבנטי אלא מהווה מידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית בהסתמך על המידע המפורט במאמר נעשית על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום.